Ansvaret for jorden er en fælles opgave

Spørgsmål

Hvordan taler vi bedst med vores børn herhjemme om klimaudviklingen og vores ansvar for naturen, uden at give dem en frygt for fremtiden?

Svar

Tak for jeres spørgsmål! Det er et stort emne og svært at svare entydigt på. I kender jeres børn bedst og ved, hvad og hvor meget de forstår – det er meget forskelligt fra barn til barn!

   For at tale med vores børn uden at give dem en frygt for fremtiden, må vi først selv kunne gå fremtiden i møde uden frygt, ellers kommer vi nemt til ubevidst at give frygten videre. Det kan være svært, når vi kigger ud i verden og ser, hvad menneskabte aktiviteter gør ved naturen og vores klima. Det må vi ikke lukke øjnene for. Men som kristne må vi også huske på, at Gud har lovet os en ny jord, hvor alting bliver godt. Evigheden bliver (heldigvis) ikke på denne jord.

 

Giv enkle og konkrete svar

Hvordan taler vi bedst med børnene om klimaforandringer? Når spørgsmålene og måske frygten melder sig hos børnene, skal vi svare på deres spørgsmål uden at overdramatisere; svar så enkelt og konkret som muligt.

   Hvis børn ikke får fyldestgørende svar, udfylder de hullerne med "fantasi", og så kan historien om klimaforandringer blive meget skræmmende for dem. Små børn skal ikke forholde sig til hele klimaproblematikken, men oplyses efterhånden som de kan rumme det og spørger til det.

Generelt har børn brug for at høre, at de voksne har styr på situationen – at de voksne tager ansvaret og kan bære det. Det er lidt svært at sige om klimaforandringerne, som jo er et globalt problem (for alle voksne!). Det kan virke som en dråbe i havet, det vi kan gøre for klimaet i vores hverdag, men husk at havet består af dråber!

   Vi må lære vores børn at passe på naturen, sortere affald, være bevidste om vores forbrug af mad, tøj, elektronik m.m. Det er vigtigt, at vi selv går forrest og er forbilleder for børnene på dette område. Selvom det kan kræve ændringer af vaner og tankegange.

 

Alle kan være med

Gud skabte jorden og gav os ansvar for den. Det er en fælles opgave, hvor alle må være med, på hver vores niveau. Vi ved, at vi er skyld i, at klimaet ændrer sig. Vi skal være opmærksomme på, at vi (alle på jorden) deler denne skyld. Vi må ikke give skyldfølelse til børnene fx ved at sige: "Hvis du smider affald i naturen, er du skyld i, at isen smelter på Grønland". Så kan de føle, at de bærer ansvaret for den manglende is på Grønland – og det er et stort ansvar!

   Børn skal vide, at de skal passe på naturen, dels for at den skal få det bedre, men også fordi Gud har sat os til at være forvaltere. Når alle gør dette, vil det være med til at bremse og forhåbentlig stoppe den negative udvikling.

 

Klimavenlige opgaver

Hvordan undgår vi at give vores børn frygt for fremtiden? Det er ikke nemt at undgå, men mit bedste bud er ikke selv at frygte fremtiden, være forbilleder for børnene, give dem konkrete klimavenlige hverdagsopgaver og fortælle om vores evighedshåb. Gud siger flere gange i bibelen: "Frygt ikke!". Prøv at give det videre til dine børn på din egen måde ud fra disse tanker!

Lonnie West Andersen Familierådgiver

Annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få de vigtigste nyheder fra familiearbejdet.