Hvile er en forudsætning for ikke at brænde ud

Spørgsmål

Vi vil gerne hjælpe med forskellige frivillige opgaver i vores missionshus, men vi oplever ofte, at vi bliver spurgt om mere, end vi har kræfter til. Hvordan passer vi på os selv og de andre i fællesskabet, så vi ikke brænder ud?

Hvile er en forudsætning for ikke at brænde ud i tjenesten. Derfor skal vi med god samvittighed sige nej til flere opgaver, end dem Gud giver os energi til.

Svar

Det første og vigtigste, jeg vil gøre jer opmærksomme på, er, at I skal sørge for at få den nødvendige hvile, inden I tager fat på arbejdet. Også når det gælder den frivillige tjeneste i det kristne fællesskab.

Den første dag, Adam og Eva levede, var hviledag. De skulle ikke arbejde først for at gøre sig fortjent til hvile. De skulle hvile først, for at blive klar til arbejdet. Både hvile og arbejde er nødvendigt, for at vi og vores fællesskaber kan fungere godt og blive til velsignelse.

 

Gud ønsker at give jer energi til opgaven

Hviledagen brugte Adam og Eva sammen med Gud og hinanden. Sammen med Gud nød de skaberværket, og de blev præsenteret for den opgave, han havde til dem. I hans nærvær og i fællesskabet med hinanden fik de tilført energi til arbejdet.

Når vi bruger tid sammen med vores ægtefælle, børn eller venner, giver det fornyet energi til at tage fat på opgaverne igen bagefter. Det kan være en gåtur, at læse en bog sammen, en god snak over kaffen eller noget helt andet. Det skal der prioriteres tid til, hvis vi skal undgå at brænde ud.

Vi har også brug for at prioritere tid sammen med Gud, så han kan få lov at give os energi til arbejdet. På samme måde som et træ kun kan trives og sætte frugt, hvis det bliver vandet og passet, er samværet med Gud nødvendigt, hvis vores arbejde skal lykkes og bære frugt. Lad Gud fylde jer med sin kraft gennem andagt, bøn og stilhed.

 

Vælg hvor mange opgaver I skal engagere jer i

I skriver, at I ofte oplever at blive bedt om mere, end I har kræfter til. Det kan være rigtig svært. For måske betyder jeres nej, at der så er tilbud eller arrangementer, der ikke længere kan køre i jeres fællesskab, eller måske er I bekymrede for, at der så er andre, der må knokle det mere. Jeg vil alligevel opfordre jer til, med god samvittighed at sige fra til mere, når I har sagt ’ja’ til de opgaver, Gud giver jer kræfter til.

 

Det, I gør, er vigtigt

Selv om vi ikke synes, at vi formår at gennemføre alt det, vi gerne vil, på det niveau, vi godt kunne ønske os, må vi aldrig glemme, at det, vi hver især byder ind med, er vigtigt og har betydning for fællesskabet. Måske er der ikke ressourcer til hjemmebagt brød til kaffen, men til gengæld er der energi til den gode snak hen over det indkøbte brød og så videre.

Glæd jer sammen over det, I har ressourcer til at gennemføre og husk at italesætte taknemmeligheden til hinanden i jeres fællesskab. Det giver fornyet energi, når man får sagt højt til hinanden, at den enkeltes indsats har stor betydning!

Annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få de vigtigste nyheder fra familiearbejdet.