Familiens sociale liv skal også genåbnes

Spørgsmål

Danmark er nedlukket, og vi tvinges til at være mere sammen derhjemme, end vi plejer at være. Hvordan finder man en god måde at håndtere, når nogle i familien nyder at have mere tid sammen i familien, mens andre i stedet savner at mødes med vennerne?

Regeringen lægger planer for at genåbne landet, og det kan man også gøre i familien. Sådan lyder et af rådene fra familierådgiver Lonnie West Andersen, som svarer på, hvordan familien bedst håndterer den tiltagende coronakuller, der kan brede sig i denne tid

Svar

Ethvert familiemedlem er unikt og skabt i Guds billede med sit unikke sæt af evner, temperament, personlighed, behov og interesser. Corona-restriktioner eller ej – det er en udfordring at leve harmonisk sammen som en familie! I det sidste år har vi alle været tvunget til at være mere hjemme, og vores familieliv er blevet ændret mange gange – sommetider fra dag til dag. Du oplever måske, at det var rart at få mere familietid. Men det kan også være, at du oplever, at det er anstrengende at være så meget sammen med familien, og du glæder dig til at være sammen med venner og få fart på livet igen. Måske oplever du noget helt andet. Alle erfaringer er lige gode. Den erfaring, du oplever, skal du holde fast i, samtidig med at du accepterer, at andre har en anden oplevelse. 

 

Friaften og vær-sammen-aften 

Som ægtefæller har vi formodentlig også forskellige sociale behov. Nedlukningen ændrer også på vores parforhold – på godt og ondt. Du oplever måske, at det er rart at få mere tid med ægtefællen, og at du ikke væsentligt savner kontakt med andre. Men det kan også være, at du oplever, at det er anstrengende at være så meget sammen, og at du virkelig gerne vil ud og se andre mennesker. Måske oplever du noget midt i mellem eller noget helt andet. Alle erfaringer er lige rigtige. Det vigtige er, at I bruger erfaringen på en god måde. Hvis I oplever jeres sociale kontaktbehov forskelligt, så indret jer efter det på en måde, som I begge kan leve med. Det kan være, at en af jer skal have en ugentlig friaften med fx gåtur med venner, tid til en lang telefonsamtale med en ven, tid til en interesse uden afbrydelse eller noget andet – alt efter hvilke muligheder I har. Samtidig kan det være, at I skal have en ugentlig være-sammen-aften, fordi det er den ene ægtefælles behov. 

 

Prøv med en genåbningsplan 

Som forældre har vi ansvaret for vores børn, og for at deres behov bliver dækket. Under nedlukning er det svært at dække deres sociale behov. Men det er vigtigt at vi ser på vores børn, og ser hvad netop de har brug for hver især - om så dit barn går i vuggestue eller på efterskole. 

Lige nu er mange børn kommet tilbage i skole og institution, og forhåbentlig er de det stadig, når du læser dette. Det dækker en del af det sociale behov, men vi lever stadig med restriktioner. Derfor kan I tage en snak i familien om, hvad og hvem I savner mest under denne nedlukning? Lad alle i familien få taletid. Det, I hver især savner mest, giver en retning for, hvad I skal prioritere, når restriktionerne lempes. Nogle savner at rejse, at besøge venner, deres idræt, frisøren, mens andre savner børneklubben. Når Danmark åbner mere op, så vælg hvad I først skal ud at gøre. Lav eventuelt en genåbningsplan - ligesom regeringen, så børn og voksne konkret kan se, hvad der prioriteres først. Det er lettere at leve med afsavn, når man kan se en ende på det. 

 

Se på din familie, I er helt forskellige, men I er alle perfekte i Guds øjne. Jeg håber, at vi kan øve os i at se på hinanden med Guds øjne! Så er det lettere at acceptere hinandens forskelligheder. 

Annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få de vigtigste nyheder fra familiearbejdet.