15.02.2018

Skilsmisse blandt seniorer

 ”Nok er nok”
Sådan begynder en artikel i Jyllands-Posten d. 21. februar, hvor det bliver beskrevet, hvordan skilsmisser blandt ældre over 60 fortsat stiger. Stigningen af skilsmisser blandt de ældre bliver blandt andet begrundet med, at det ikke kun er de yngre generationer, der lever som individualister. Også de ældre generationer vil have mest muligt ud af livet og kan vi ikke få det sammen, så går vi hvert til sit.

Kvinden i artiklen i Jyllands-Posten har valgt at være anonym, fordi sorgen og de svære følelser stadig sidder i kroppen, selv om det efterhånden er en del år siden hun blev skilt. Det gør stadig ondt at tænke på og snakke om.

Det er en vigtig pointe at få med. Det viser os, at skilsmissen ikke uden videre løser alle problemer eller i sig selv er indgangen til et lykkeligt liv. Det tror jeg de fleste skilte par vil skrive under på.

Skilsmisse kan være nødvendig
Jeg tror ikke på den lykkelige skilsmisse, men for dem, der lever i et parforhold, der er præget af vold, hån eller ligegyldighed, kan det blive nødvendigt at nå frem til den konklusion at ”nok er nok”. Men bagefter vil der altid følge et langt og sejt træk med at komme på fode igen og få arbejdet med sig selv og relationerne til børn, børnebørn og vennekreds.

Det kan også være svært for begge to at komme i den samme menighed eller bibelkreds efter en skilsmisse. Skal den ene så bare blive væk eller flytte til et andet sted?

Det går ikke af sig selv
Så kære seniorer. Pas på jer selv, hinanden og jeres ægteskab. Lad være med at vente med at søge hjælp til det begynder at gå skævt. Når børnene flytter hjemmefra og selv stifter familie, skal I have fundet et andet ”projekt” at være sammen om, så I fortsat har et fælles liv.

Giv også jer selv lov til at deltage i PREP kursus. Det er ikke kun for de yngre ægtepar.

Men hvis skilsmissen er eller har været nødvendig for dig, så sørg for at finde nogle mennesker, som kan gå med dig igennem den svære tid, der følger efter.

Og hvis du kender mennesker i din omgangskreds for hvem skilsmissen har været nødvendig, så mød dem med omsorg og tilbyd din tid og støtte.

Annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få de vigtigste nyheder fra familiearbejdet.