Bevar forbindelsen i ægteskabet

22.12.2017

Jeg glemmer aldrig en novemberdag i min praksis, hvor jeg arbejdede som familieadvokat. Der kom en mand ind på mit kontor, og han så lige så grå ud som selve dagen. Jeg spurgte ham, hvordan jeg kunne hjælpe, og uden at mæle et ord, trak han en brun kuvert op af lommen og skubbede den hen over bordet til mig. Indeni var et sammenkrøllet stykke papir, det så ud som om det var blevet læst igen og igen. Det var et brev fra hans kone.

"Jeg er ked af det skulle ende sådan her, men jeg kan ikke fortsætte. Vi har begge ændret os, og jeg tror ikke, jeg ved, hvem jeg er længere. Jeg har prøvet at snakke med dig, men du har ikke ønsket at lytte. Det er som om vi ikke kender hinanden mere. Vi er holdt op med at tale om ting, der betyder noget"

I de tidlige år af ægteskabet, forestiller jeg mig, at dette par ville have brugt timer på at tale sammen, men i løbet af årene, havde de på en eller anden måde 'tabt' hinanden. Der var kommet et tidspunkt, hvor de enten ikke kunne eller ikke ville kommunikere med hinanden mere.

En sådan manglende kommunikation med hinanden får normalt ikke ægteskabet til at gå i opløsning fra den ene dag til den anden. Oftest glider parret simpelthen fra hinanden lige så stille – måske uden de opdager det. Parret har forskellige oplevelser i løbet af dagen og laver måske forskellige ting om aftenen, og det at der kun er få ting de kommunikerer om betyder, at de begynder at leve deres liv adskilt. Når de en dag endelig kigger op fra deres adskilte liv og rækker ud til den anden opdager de, at kærligheden mellem dem er død.

I sin bog ”Den bedst bevarede hemmelighed”, ser psykolog Janet Reibstein på, hvad det kræver at bevare kærligheden i ægteskabet. "Livslang kærlighed," siger hun, "kan betyde en frygtelig lang tid". Hun har fundet ud af, at par, der holder deres kærlighed i live, gør det ved at finde sammenkoblingspunkter og ved at de nyder hinandens selskab. "Alt fra at snakke om bøger, gå i teateret, høre musik og rejse sammen, til sport, havearbejde og fælles venner, gør, at disse par bruger en stor del af deres liv på at prioritere sjov og fornøjelse sammen. De har en fælles følelse af humor, opbygget gennem fælles oplevelser".

Uanset om et par har været gift i to måneder eller tyve år, kan det ofte være de små ting, der gør en forskel. De små, dagligdags koblingspunkter gennem tiden, kan væve sig ind i selve strukturen af ??ægteskabet.

Prøv f.eks. med nogle af disse måder, at opbygge fælles oplevelser i dit ægteskab:

Spis sammen
Med travle hverdage, mikrobølgeovn og færdigretter, kan det være svært at finde tid til at sidde ned og spise sammen som et par. Prøv at droppe TV-middage mindst en aften om ugen, dæk et pænt bord og snak sammen over måltidet.

Traditioner
Traditioner kan bygges op over tid, og kan være mange og varierede. At besøg steder hvor I har haft gode oplevelser sammen, lave en særlig måde at fejre fødselsdage, jul eller mærkedage, er alle effektive måder til at fremme samværet og fællesskabet.

Fælles interesser
Fælles aktiviteter, hvad enten det er madlavning, havearbejde, sport, eller bare sidde ned sammen for at se en film, giver et sammenkoblingspunkt. Husk tilbage på de ting I nød at gøre sammen, da I lige havde mødt hinanden eller find en ny aktivitet I begge kan nyde at gøre sammen.

Rutiner
De daglige rutiner i familielivet, som kaffe i sengen en lørdag morgen, en ugentlig date med hinanden, gåture med hunden, eller for nogle at bede sammen – kan alle give en god følelse af forbundenhed – at vi høre sammen.

Hav et langsigtet perspektiv
Hav sammen et langsigtet perspektiv på jeres ægteskab. Tal om fremtiden sammen, sæt nogle mål for jeres ægteskab, drøm fremtidsdrømme sammen, og hav en vision for dit ægteskab!

 

Oversat til dansk med tilladelse fra Care For the Family ©

Annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få de vigtigste nyheder fra familiearbejdet.