Spørgsmål

Inddrag børnene i familieandagten

Hvordan sikrer vi, at alle i familien får noget ud af en andagt trods stor aldersspredning blandt børnene? Skal vi holde andagt med børnene enkeltvis, eller kan vi finde en struktur for familieandagten, så alle kan være med? 

Svar

Lad mig begynde med at opmuntre dig: Det at du har stillet dig selv spørgsmålet, er det første vigtige skridt. Det at gå videre og søge inspiration fra andre er det næste. I har sikkert også allerede prøvet nogle ting af, og det er endnu et godt skridt. Sidst men ikke mindst forestiller jeg mig, at I allerede gør noget for at holde familieandagt, og det er det vigtigste skridt overhovedet. Alt hvad I gør for at prøve, er bedre end at lade være med at gøre noget!

Når vi så kommer til svaret på dit spørgsmål, må jeg være ærlig og sige, at jeg ikke ligger inde med de vises sten. Faktisk tror jeg slet ikke, at det entydigt rigtige svar, som altid vil passe perfekt ind i enhver familie, findes. For mennesker og familier er meget forskellige.

Jeg vil dog gerne komme med et par konkrete forslag, som I måske kan finde inspiration i:

Lad alle deltage

Lad bønnen tage sit udgangspunkt i hver enkelt i familien.

I er i forskellige situationer i jeres hverdag og oplever verden forskelligt – måske særligt børnene, når der er stor aldersspredning. I kan bruge tid i andagten på at stille hver enkelt spørgsmålet om, hvilken ting/oplevelse eller hvilket menneske de gerne vil, at I beder om eller for i dag. F.eks. som en runde, så alle kommer til orde (det kan være en god idé at sætte rammen, så man kun må sige én ting) og derefter lægge op til at hvert familiemedlem kan sige noget, som man gerne vil have, at I takker for. Det er vigtigt, at forældrene også deltager i denne runde. Derefter kan det lige så vel være et barn der beder, som det kan være en forælder.

Det er et rigtig godt redskab til, at alle i familien får oplevelsen af at blive hørt og set i forbindelse med andagten, og I får samtidig en oplagt mulighed for at vise hinanden den omsorg, det er at bede for hinanden.

Gør noget sammen

Tegn, løb, skriv, syng, dans eller hvad der nu lige passer.

Børn vil gerne involveres og gøre noget aktivt i forbindelse med andagten. Det kan være et godt redskab til at fastholde koncentration og tilegne sig det, I bruger tiden på i forbindelse med andagten.

Det kan være noget så simpelt, som at I, i stedet for at sige hvad I gerne vil have bedt for og takket for, tegner eller skriver det. På den måde kan det også blive lettere at holde andagt sammen på trods af en stor aldersspredning.

I kan også vælge en sang eller et bibelvers med melodi, som I synger sammen hver aften en uge i træk. Eller I kan prøve at gøre det I læser om, hvis teksten eller sangen lægger op til en aktivitet.

Prøv tingene af og undersøg, hvad der fungerer og frem for alt: Mist ikke modet! I er på en vigtig mission i familien.

Annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få de vigtigste nyheder fra familiearbejdet.