Spørgsmål

Gud skaber livet - også med hjælp

Vi er et par midt i 30'erne, som brændende ønsker os et barn. Vi er tilskuere til, at alle vores venner efterhånden er blevet forældre, men det er endnu ikke lykkedes for os, og det gør ondt.  Der er flere muligheder for undersøgelser og behandlinger, men hvor meget kan vi være med til uden at gå på kompromis med vores tro på og overbevisning om, at det er Gud, der skaber livet?

Svar

Det er dejligt at høre, at I tager Gud med i denne del af jeres forhold. Der er af gode grunde ingen klar vejledning i Bibelen i forhold til fertilitetsbehandling. Derfor må jeres valg i sidste ende være en individuel vurdering i forhold til, hvad I kan stå inde for.

Bibelen definerer, at livet begynder ved undfangelsen, og derfor må det være dette, som er udgangspunktet, når man snakker fertilitetsbehandling og kristent livssyn.

I skal også vide, at problemer med at få børn er meget mere udbredt, end mange tror. Det er normalt, at det kan tage 1-2 år, før man bliver gravid på naturlig vis.

 

Undersøgelser aldrig forkert

I spørger til, hvilke undersøgelser I kan være med til uden at gå på kompromis med jeres tro. At blive undersøgt og få viden om ens egen krop er aldrig forkert. Det er, hvad man gør med denne viden, der kan være problemet. Det kan være psykisk hårdt at finde ud af, at man er årsagen til, at man som par ikke kan få børn. Men husk på, at I hverken kan gøre fra eller til, hvordan jeres krop er sat sammen. Der skal ikke placeres nogen skyld, men husk at støtte og hjælpe hinanden.

Hvis I vælger at få hjælp, vil det første skridt være at kortlægge problemet. Det gøres via forskellige undersøgelser af jer begge med henblik på at finde ud af hvilke behandlingsmetoder, der er mulige for jer.

 

Naturlig eller kunstig befrugtning

Nogle behandlinger er mere omfattende end andre. Derfor er det vigtigt at få så meget information om metoderne, at I kan tage et velovervejet og velinformeret valg.

Hvis der er lukkede æggeledere hos kvinden, vil første tiltag være at åbne dem ved operation.

Så er der kunstig befrugtning, som dækker over tre forskellige behandlinger.

Som det første vil man ofte vælge at forsøge med intrauterin insemination. Det indebærer en hormonbehandling, der hjælper med ægmodningen samt indsprøjtning af en renset sædprøve i livmoderen i timerne omkring ægløsning. Princippet i behandlingen er at øge sandsynligheden for befrugtning og derved graviditet på naturlig vis.

Dernæst er der IVF og ICSI. Begge indebærer udtagning af æg, som befrugtes uden for livmoderen, for der efter at blive sat op. Ved IVF befrugtes æggene i et glas, og ved ICSI sker det ved at sprøjte en sædcelle direkte ind i ægget. Ved disse to behandlinger befrugtes typisk, men ikke nødvendigvis, mere end ét æg for at øge sandsynligheden for graviditet. Ud fra perspektivet, at livet starter ved befrugtningen, vil et etisk dilemma være håndteringen af tiloversblevne befrugtede æg. Dog er der i dag mulighed for nedfrysning af disse, hvis I skal have hjælp til det næste barn.

Desuden så åbner spørgsmålet om evt. brug af donorsæd og donoræg op for dilemmaer omkring familie og ægteskabet, som noget Gud har skabt mellem to mennesker. Vil det bryde ind i den enhed I som ægtepar er eller vil det være uproblematisk fordi det ikke indebærer begær eller sex uden for ægteskabet?

Gør op med jer selv, hvor vigtigt det er for jer at få børn. Pas på hinanden og husk på, at adoption er et godt alternativ til fertilitetsbehandling. 

Til sidst vil jeg gerne henvise jer til AdamogEva.dk, som har mange artikler og svar omkring netop dette emne.

Kristelig lægeforening har netop oversat og udgivet hæftet "Barnløshed?". Hæftet giver en mere dybdegående beskrivelse af de forskellige behandlingsmetoder og trækker de etiske dilemmaer i forbindelse med fertilitetsbehandling frem til overvejelse. Hæftet kan rekvireres ved henvendelse til familiekonsulenten@indremission.dk og koster forsendelsen.

Med venlig hilsen

Annoncer
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få de vigtigste nyheder fra familiearbejdet.